Les Hirondelles du Moulin

Rust, ruimte, natuur en vertoeven tussen de wijngaarden

Wat is er te doen?

Kastelen

Ons domein ligt midden tussen de grote kastelen van de Loirestreek. Het voert te ver om hier alle kastelen in onze regio op te noemen. We beperken ons tot een aantal van de (in onze ogen) meest interessante. We nodigen u van harte uit om de lijst voor uzelf verder aan te vullen.
Veel van de kastelen zijn het hele jaar geopend en dat maakt het extra aantrekkelijk om ze buiten het drukke seizoen om in alle rust te bezoeken. Bovendien hebben veel kastelen Nederlandstalige boekjes en audiovisuele ondersteuning.

 

Cheverny (12,7 km)
Chateau Cheverny ligt echt op  fietsafstand. Wij vinden dit kasteel één van de allermooiste interieurs hebben van alle kastelen. Dat dit kasteel tot op heden nog steeds wordt bewoond en altijd in de familie is gebleven zal hier zeker aan hebben bijgedragen.


 

Chambord  (30,4 km)
Dit is ongetwijfeld het meest tot de verbeelding sprekende kasteel. Het prijkt op de voorpagina voor van zo'n beetje alle boeken die over de kastelen van de Loire gaan.Chenonceau (34,6 km)
Dit idyllisch gelegen kasteel is gebouwd over de rivier de Cher. Het is één van de grote internationale trekpleisters.
 

Amboise (41,4 km)
Hoog boven de rivier de Loire prijkt dit kasteel met adembenemende uitzichten. Het stadje zelf is zeker de moeite van het bezoeken waard. Interessant gegeven is dat de grote Leonardo da Vinci hier begraven ligt.


Als u chateau d'Amboise bezoekt bent u op een steenworp afstand van de Pagode de Chanteloup.

Chateau Chaumont (23,8 km)  
Een ander kasteel dat met een prachtig uitzicht aan de oever van de Loire is gebouwd is Chateau Chaumont. Dit kasteel heeft diverse grote tuinen en elk jaar wordt één van die tuinen het internationaal tuinfestival georganiseerd waarbij kunstenaars van over de hele wereld een eigen bijzondere tuin ontwerpen.

Valancay (31,9 km)
Imposant kasteel met een park van 53ha. In het park kunt u rondwandeling van 4 km maken. Tijdens deze wandeling komt u o.a. door de "geurentuin", het doolhof van Napoleon en ziet u de verre voorloper van de tegenwoordige koelkast.


Villandry (88 km)
Wereldberoemd om de prachtige tuinen die het kasteel omringen.
Dichterbij (lees: op fietsafstand) liggen (naast Cherverny) nog een aantal interessante kastelen. U kunt het bezoek aan enkele kastelen combineren op één dag. Wij vertellen u graag welke routes u kunt gebruiken om naast het kasteelbezoek te genieten van de omgeving voor een heerlijk dagje fietsen.

Troussay (11,6 km)
Ook in Cheverny gelegen. Het kleinste van de kastelen in de Loirestreek maar zeker de moeite van een bezoek waard.
 

Fougeres sur Bievre (11 km)
Een kasteel uit de 2e helft van de 15e eeuw. De decoraties zijn hier sober en streng en staan mooi in contrast met de Italiaanse Renaissance die in veel andere kastelen is terug te vinden.


 

Beauregard (24,9 km)
Bijzonder hier is de vloer met 5600 Delfstblauwe tegeltjes en de portrettengalerij waar ook Willem van Oranje prijkt.
Chemery (8,1 km)
Dit kasteel is een combinatie gebouwen (fort uit de 12e eeuw en een kasteel uit de 15e eeuw en weer verbouwd in de 16e eeuw) en bouwstijlen. De architectuur is een mengeling van de middeleeuwse en Renaissance.
Villesavin ( 20 km)
9 km voorbij Cherveny en gelegen aan het riviertje de Beuvron ligt Chateau de Villesavin. Net als Villandry gebouwd voor Jean le Breton (die ook toezichthouder was op de bouw van Chambord). Het kasteel heeft een aparte vleugel met een bijzondere verzameling trouwkleding en alles wat met trouwen samenhangt.


Dierentuin

Naast de kastelen is het Zooparc de Beauval (20,4 km) iets dat absoluut de moeite waard is om te bezoeken. Het is één van de mooiste dierentuinen van de wereld met een ongekende verscheidenheid aan diersoorten waaronder een aantal heel bijzondere. De witte tijgers, de reuzenpanda's (en de in 2017 geboren baby panda), de nijlpaarden en miv 2019 de Tasmaanse Duivel (U weet wel, Taz van Looney Tunes maar dan echt) zijn zomaar een paar voorbeelden. Er is zoveel te zien dat één dag eigenlijk niet volstaat. Elk jaar wordt hij verder uitgebreid en is inmiddels zo groot dat eind mrt 2019 een kabelbaan in gebruik is genomen waarmee u (over de leeuwen en andere dieren heen) naar de andere kant van de dierentuin wordt gebracht. Tijdens de viering van het 40-jarig jubileum op 8 feb 2020 is de Dôme Equatorial geopend. Een halve bol met 1ha tropisch gebied waar je tussen de dieren kunt rondlopen. Alleen dit kleine stukje unieke natuur zien en beleven neemt al zeker anderhalf uur in beslag. Veel mensen bestellen dan ook een tweedagenpas om zo optimaal te kunnen genieten van alle aanwezige dieren en de shows waarvan de vogelshow waar meer dan 150 (roof)vogels aan deelnemen wel het meest tot de verbeelding spreekt. 

Atelier St Michel

Misschien klinkt het wat vreemd maar de koekjesfabriek Saint Michel in Contres (op 3,5 km) is een ware trekpleister voor toeristen. U kunt hier een rondleiding krijgen door het atelier en proeven van de vele soorten koekjes en gebak die ze hier maken. Interessant en leuk voor groot en klein.
De rondleidingen zijn per dag beperkt in aantal en grootte dus het verdient aanbeveling om te reserveren.


Kanovaren/pleziervaart

De Loire en de Cher zijn doorgaans rustig stromende rivieren die zich uitstekend lenen voor kanotochtjes en boottochtjes. Vooral de brede Loire met de vele eilandjes en aparte veelal ondiepe stukken leent zich uitstekend voor dagtochtjes. U komt op plaatsen die anders volkomen onbereikbaar zijn en beleeft de bijzondere flora en fauna van- en langs de rivier.

Wijngaarden

Het domein ligt in het wijngebied van de Tourraine. Een gebied dat diverse frisse soorten wijn voortbrengt, Naast de gewone "stille" wijn wordt er in de dit gebied ook mousserende wijn geproduceerd.  Zoals alle wijngebieden kent ook de Tourraine een aantal wijnroutes. Stap in de auto of op de  fiets en volg deze routes door de vele wijngaarden en proef bij de producenten de grote diversiteit aan wijnen van het gebied. Onderweg kunt u in kleine dorpjes/stadjes even stoppen voor een pauze of een heerlijke lunch van- en met lokale producten.

Zwembad

In Contres ( 3 km) is een modern zwembad aanwezig. Dit zwembad heeft zowel een binnenbad als een buitenbad en daarnaast nog andere voorzieningen. Een prima afwisseling om bij te komen van al de kasteelbezoeken en fietstochten. Let wel: De in Nederland gedragen shorts en andere ruim zittende badkleding is in Frankrijk niet toegestaan.

Overig

Bovenstaande somt nog niet alles op wat er in de omgeving te doen is. Een vaart in een heteluchtballon, bezoek aan een "aquarium" met bijzondere vissen, wandelen door grotten en grotwoningen of gezellig slenteren over één van de vele brocantes (departement 41 of een aangrenzend departement zoals 18 en 37) zijn nog een paar van de vele andere activiteiten die u kunt ondernemen in de omgeving.
Op de site Le Loir et Cher kunt u hier uitgebreid over lezen.
Mocht u "gewoon" willen winkelen in een grotere stad dan kan dat natuurlijk ook. Blois (25 km) en Romorantin-Lanthenay (29 km) zijn de wat grotere steden in de buurt. Orléans (79 km) en de voormalige Franse hoofdstad Tours (87 km) zijn de grote steden in de regio. Met tal van historische gebouwen en andere bezienswaardigheden kunt u zich ook hier gemakkelijk een dag vermaken. U kunt ook bij een Office du Tourisme in één van de steden terecht voor meer informatie over wat er in de regio allemaal is te doen.